Bemutatjuk a norvég települést, ahol illegális meghalni! Az oka elképesztő!

A halál az élet része, senki nem kerülheti el legyen bármennyi pénze, vagy legyen most még bármilyen fiatal és gondtalan. De hogy lehetséges akkor mégis, hogy van, ahol meghalni is illegális?? Amellett, hogy macskát sem tarthatsz és havi meghatározott alkoholvásárlási limit van... Mi ez a hely?

Nem, nem a pokolról beszélünk, hanem Longyearby-ről, Norvégia legészakibb, jóval sarkkörön túl elhelyezkedő szigetéről. Itt egy évben kevesebbet süt a Nap, mint amennyit sötét van, és minden lakos puskával jár a jegesmedvék aktív jelenléte miatt... De ha ez a hely ilyen veszélyes, miért is tilos meghalni? 

Ennek egy elég racionális magyarázata van. Az ottani hideg, jeges földbe hiába temetik el az ember maradványait azok csak megfagynak, de bomlásnak nem indulnak. Így viszonlag hamar és már közel 70 éve megteltek a temetők, ami csak az egyik probléma. Ugyanis a fagy nem csak a testet, de a halált okozó betegségeket is életben tartják a föld alatt. Ilyen például a 20. századi spanyol nátha járvány idején elhunyt 11 longyearby-i lakos és baktériumai. Az 1918-ban majdnem 100 millió ember halálát okozó járvány így tudott még 1990-ben is gyilkolni, mikor tudósok egy csoportja a holttesteket jött a városba tanulmányozni. 

Így a mai napig a súlyos beteg lakókat inkább repülőgéppel, vagy hajóval átszállítják a norvég szárazföldre.

A szigeten azonban nem az időjárás és a furcsa törvények az egyetlen probléma: a helyiek a hidegnél sokkal jobban rettegnek a környékbeli jegesmedvéktől. Az óvónőtől kezdve a halászokig szinte mindenki puskával jár, a helyi egyetemre beiratkozókat pedig már az első nap egy különleges kurzuson tanítják meg arra, hogyan kell lelőni az állatot, ha veszélyben lenne az életük.

Micsoda egy hátborzongató hely! 

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×